Etsivä löytää...

1.1.2011

A year well read

Tässä tulee hirmuinen rölli! ... Tai siis kliseinen uudenvuoden merkintä.

Jos muistelet taaksepäin mennyttä vuotta, mikä oli vuoden 2010 paras kirja? Se saa olla mikä tahansa, joka mielestäsi liittyy vuoteen 2010 - se saattoi ilmestyä viime vuonna, tai kenties luit sen vasta vähän aikaa sitten... Eikä sen tarvitse olla mikään korkealentoinen älykkö-Nobelisti; se voi olla vaikka Twilight-kirja, jos siltä tuntuu. Haluan vain kuulla ajatuksianne ja omia lemppareitanne menneeltä vuodelta.

Itselle tulee tällä hetkellä vahvimmin mieleen Sylvia Plathin kootut päiväkirjat, The Unabridged Journals of Sylvia Plath (ed. Karen V. Kukil). Tuskailin kirjan kanssa pari kuukautta. En pelkästään sen massiivisuuden ja sisältömäärän takia, vaan koska joinakin päivinä oli vaikea lukea Sylvian teräviä huomioita omasta itsestä, ympäristöstä ja aikuistumisesta, sekä kirjoittamisesta. Joinakin öinä valvoin aamuun asti nenä kiinni kirjassa, joinakin päivinä en edes pystynyt koskemaan siihen. Tuntui omien aivojen kapasiteettia suuremmalta löytää itsensä 1950-luvulla kirjoitetuista merkinnöistä; joskus tuli itkukin, aika rajuna, koska Sylvian tuska tuntui niin tutulta. Kirja siis todella kosketti paljon, sekä yleissivistyksen, henkilötuntemuksen että henkilökohtaisuuksien tasolla.

Mieleen tuli edellistä kappaletta kirjoittaessa muutama muukin teos, josta nautin paljon ja jotka palaavat vielä useiden kuukausien jälkeen mieleen vahvasti. Kunhan pääsen kotiin rakkaan lukuvihkoni luo, typoilen tänne pienen listan näistä mieleenpalautujistani.

Entäpä tuleeko markkinoille tänä vuonna kirja, jota odotat?

Harry Potterien jälkeen olen ollut masentavan epätietoinen uusista kirjajulkaisuista; siinä missä ennen laskettiin päiviä uuteen Potteriin ja mentiin aamulla jonottamaan sitä silmät kirkkaina, nykyään on vain satunnaista kirjakaupan tai kirjaston hyllyltä poimintaa - "Ai tämmönenkin on tullut..."

Ainakaan tällä hetkellä mieleeni ei tule yhtäkään kirjaa, jota odottaisin etukäteen. Kirjoihin perustuvia elokuviakin on vain kolme: Harry Potterin viimeinen rutistus, Gnomeo and Juliet (saapa nähdä, miten elokuvaihmiset tämän nimen kääntävät - jos kääntävät) ja Vettä elefanteille. Tai neljä, jos Kaksin karkuteillä lasketaan kirjaan perustuvaksi.

Jaa, Wikipedian (tiedetään, tiedetään...) mukaan Sherlock Holmesin jatko-osan pitäisi ehtiä valkokankaille joulukuun loppuun mennessä. Sherlock-fani minussa itkee jo nyt tuskastuneesti, "Se nenä, se nenä...!"

Odottakaa siis jokaisen mainitsemani elokuvan ilmestymisen jälkeisinä viikkoina tunteikkaita purkautumisiani Harrysta, Shakespearesta, lapsuudesta ja kirjallisten pyhien häväitsemisestä. (Vettä elefanteille -teoksista en sano vielä mitään, sillä jostakin syystä en ole vieläkään kahminut kirjaa itselleni.)


... Sekavuuteni vuoksi iloinen tiivistelmä tänne loppuun:
1. Vuoden 2010 kirja?
2. Vuoden 2011 kirja?
(3. Kirjapohjaisia elokuvia vuonna 2011?)


Elämysrikasta ja ihmeellistä uutta vuotta kaikille; toivon, että tänä vuonna luette jotakin, joka muuttaa teitä ja joka jättää mieliinne pysyvät jäljet!

6 kommenttia:

  1. Itselleni vuoden 2010 kirjaelämys oli "Ilmastonmuutos NYT" -teos. Se piti sisällään paljon faktaa ja samalla kuvasi nuoren arkkitehdin tuskaa suuren globaalin uhan edessä. Kirjoittaja oli aluksi lamaantunut mutta tarttui sitten toimeen tehden kaikenlaista ympäristön eteen mm. dokumenttielokuvan ja tämän kirjan. Pidin kirjasta todella paljon.

    Vuonna 2011 haaveilen löytäväni jonkun vastaavanlaisen suuren ilon tarjoavan kirjan. Odotan mielenkiinnolla mitä vielä löydänkään vuoden mittaan! :)

    VastaaPoista
  2. Joskus ihanimpia ja voimakkaimpia lukuelämyksiä ovat nimenomaan sellaiset kirjat, joihin tarttuu vahingossa tai sattumalta - sellaiset, joista ei tiedä etukäteen mitään, mutta niihin ihastuu heti ensimmäisen kappaleen aikana.

    Toivottavasti 2011 tuo mukanaan monia uusia upeita elämyksiä sinulle!

    VastaaPoista
  3. Itse asiassa tuo lukuelämykseni oli juurikin lähes sattuman kauppaa - näin kirjan kirjaston palautushyllyssä ja sen nimi houkutti. Pohdin hetken (koska kirja oli paksu) mutta päädyin lainaamaan opuksen.

    Pitänee mennä joku päivä kirjastoon "shoppailemaan" kirjoja samalla tavalla...

    VastaaPoista
  4. Lukuista omista nykyisistä suosikkikirjoistani ovat tulleet elämääni kirjaston hyllyjä kierrellessä, satunnaisesta internet-vinkistä tai koulun lukemiston kautta (esimerkiksi Douglas Couplandin JPodia olin katsellut kirjakaupassa ja todennut, ettei näyttänyt ostamisen arvoiselta... Ja sitten koulussa hurahdinkin täysin! Tein loppukokeenikin osittain siitä.).

    Ainakin omassa lähikirjastossani on sellainen hupaisa pikku pöytä, jolle työntekijät kasaavat jonkin teeman tai aihepiirin ympärille sopivia kirjoja. Siltä pöydältä on useampi minulle täysin ennalta tuntematon kirja tarttunut mukaan ja ilahduttanut.

    VastaaPoista
  5. Meidänkin kirjastossa on sellainen pöytä! Olen joskus poiminutkin siitä jonkun mielenkiintoisen opuksen luettavakseni. Hyvä keksintö moinen pöytä!

    Keväällä tulen reissaamaan tavanomaista enemmän ja aion etsiä jotain kivaa luettavaa pitkille junamatkoille :)

    VastaaPoista
  6. Se on tosiaan todella hieno keksintö - olet ehkä huomannut, että infopisteen tekstissäkin mainitsen pitäväni löytypöydästä todella paljon.

    Koeta etsiä vaikkapa jotakin matkustukseen liittyvää tai matkakohteisiisi sijoittuvia kirjoja!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin, kunhan ehdin, joten jos haluat lukea vastauksen (esimerkiksi jos olet kysynyt jotakin), kannattaa tilata tämän merkinnät kommentit sähköpostiin laatikon alla olevasta linkistä!