Etsivä löytää...

10.12.2010

Dear Diary...

"We use [journals] to record miseries, frustrations of the moment, anger we don't want to put into the air. We didn't need them when we were content."
Michael Moorcock: Stories

Kaikesta ihmetyksestäni huolimatta tämä tuntuu olevan aika yleinen asenne päiväkirjojen suhteen. Niiden sivuille voi purkaa raivoaan, huoliaan ja suruaan tarvitsematta pelätä kenenkään reaktiota tai arvostelua. On totta, että onnellisuus ja ilo eivät vaadi purkamista tai niiden salaamista (päiväkirjathan ovat, ainakin toivottavasti, usein henkilökohtaisia ja niinsanotusti salaisia), joten niitä harvemmin tulee talletettua päiväkirjan sivuille.

Itse kirjoitan joka päivä, koetan tallettaa sinne yhtä lailla surut ja ilot ja antaa monipuolisen kuvan elämästäni ja sen tapahtumista ja uutisista. Ymmärrän kyllä hyvin mentaliteetin, että vain suruja vuodatetaan paperille. Siinä on suurempi helpotus kuin onnesta kirjoittamisessa.

Eräs hyvä ystäväni kertoi samanlaisista omista kokemuksistaan. Kun puhuimme päiväkirjoista, hän kertoi kirjoittavansa yleensä vain huonoja asioita sinne, purkavansa niitä paperille, ja tämän takia tekstejä on hankala lukea jälkikäteen, kun sieltä tulee vain kaikenlaisia huonoja muistoja, tunteita ja ajatuksia mieleen. Hän myös sanoi, että joskus ei tee edes mieli kirjoittaa päiväkirjaan enää lisää huonoja juttuja, eli ei tee mieli kirjoittaa päiväkirjaan lainkaan. Eräs toinen hänen esille tuomansa piirre tässä oli, että kun on kirjoittanut suurten tunnekuohujen vallassa, omat tekstit tuntuvatkin myöhemmin lukiessa jonkun toisen kirjoittamilta. Ymmärrettävästi harmittava seikka henkilökohtaisen päiväkirjan parissa.

Toisaalta sekä ystäväni että minä olimme samaa mieltä siitä, että päiväkirjan sivuilta on helppo myöhemmin palauttaa mieleen muistoja, tapahtumia ja fiiliksiä, jotka ovat tapahtumahetkellä olleen tunnekuohun takia kadonneet mielestä. Itse esimerkiksi en muista kovinkaan paljon edes pienen tuntuisia asioita esimerkiksi kouluajoilta tai terapiasta tai sairaalahoidoista, joten välillä on mukava lukea vanhoja merkintöjä ja muistella. Toki ne usein repivät haavoja auki ja kirvelevät monta päivää, mutta olen myös saanut palautettua mieleen monta unohtunutta hauskaa tai ihanaa hetkeä, joita en kirjoitushetkellä osannut edes huomioida kunnolla.

Vanhojen päiväkirjamerkintöjen lukeminen on hieman kaksiteräinen miekka.


Pidätkö sinä päiväkirjaa? Jos pidät, käytätkö sitä kaikenlaisten asioiden tallettamiseen vaiko vain joidenkin tiettyjen tunteiden tai asioiden kanssa? Luetko koskaan vanhoja tekstejäsi uudelleen?
Voit toki vastata myös, jos olet joskus pitänyt päiväkirjaa muttet pidä enää. Kerro myös, mikset pidä enää ja aiotko kenties joskus aloittaa uudelleen.

12 kommenttia:

  1. Lupasin kommentoida ja kommentoinkin mutta se siirtyy hieman, koska päätin lukea vanhoja päiväkirjojani ennen kommentointia :)

    VastaaPoista
  2. Ei mitään kiirettä kommentoinnin kanssa, kaikki luetaan ja asiallisiin vastataan!
    Kiva, jos innostuit lukemaan - toivottavasti siellä ei ole mitään viiltävää.

    VastaaPoista
  3. Luku-urakka alkaa olemaan loppusuoralla ja siitä tuli taas mieleen PALJON kaikenlaista. Voi olla että joudun kirjoittamaan useamman kommentin... palataan vielä tänä iltana asiaan :)

    VastaaPoista
  4. Sen kun kirjoitat!
    Montako päiväkirjaa sinulla on, jos ehdit ne päivässä lukea?

    VastaaPoista
  5. Pidin aikoinani päiväkirjaa kunnes sen pitäminen loppui vaiheittain. Loppumisen syihin palaan mahdollisessa toisessa kommentissani...

    Kirjoitin päiväkirjani englannin kielellä ja käsin keskikokoiseen muistikirjaan. Kirjoitin vuorotellen punaisella, vihreällä ja sinisellä kynällä tunnetilojen mukaan (tekstin väristä näki heti minkälainen tunnetila oli kunakin päivänä. Pidin päiväkirjaa lähes joka päivä loppuaikoja lukuunottamatta.

    Kirjoitin päiväkirjaan oikeastaan kaiken merkittävämmän mitä minulle tapahtui ja mitä koin. Kirjoitin tapahtumat, tunteet, ihmissuhteet jne. sekaisin siinä järjestyksessä kuin ne tapahtuivat. Joskus harvemmin kirjoitin pari sivua "yhteenvetoa" tunteistani ja ihmissuhdekiemuroistani. Kirjoitin oli päivä sitten surullinen, iloinen tai tylsä (värit), eli päiväkirjani ei ollut vain hyvien tai huonojen muistojen kokoelma.

    Luen päiväkirjojani silloin tällöin uudestaan ja löydän niistä aina uusia näkökulmia itsestäni. Usein uudestaanlukeminen liittyy johonkin elämäntilanteen muutokseen, jolloin haluaa saada vähän perspektiiviä elämäänsä. Ja joka kerta uudelleenlukeminen on vahva kokemus, kuten nytkin kun luin päiväkirjojani ennen kommentointia.

    VastaaPoista
  6. Montako päiväkirjaa täytit ennen kuin tahti loppui?

    Päiväkirjasi ja niiden lukeminen kuulostavat hyvin tutulta - ollaan samassa veneessä niin sanotusti!

    VastaaPoista
  7. Pidin tiiviimmin päiväkirjaa n. seitsemän vuotta ja sen jälkeen satunnaisemmin neljä vuotta, jonka jälkeen en ole pitänyt.

    Tarkkaa syytä harventumiseen/loppumiseen en ole vieläkään keksinyt mutta se on varmaan yhdistelmä elämäntilanteen muutosta (armeija+opiskelu) ja jonkinlaista pelkoa päiväkirjan aiheuttamia tuntemuksia kohtaan.

    Kun lukee päiväkirjaa se aiheuttaa voimakkaita tuntemuksia ja eläytymistä menneisiin tapahtumiin. Lisäksi syntyy haikeutta ja tahtoa palata menneisiin hyviin hetkiin. Myös monet (aikanaan mitättömät) yksityiskohdat ovat hauskoja, samaten ensivaikutelmat/luonnehdinnat uusista ihmisistä.

    Jos olisin kyennyt jatkamaan päiväkirjan pitoa olisi minulla käytössä melkoinen arkisto omaa elämääni. Kannustan kaikkia päiväkirjan pitäjiä pitämään päiväkirjaanne jos vain suinkin pystytte. Niistä on iloa vielä vuosienkin päästä! :)

    VastaaPoista
  8. Kysyn vielä kolmannen kerran :D Montako päiväkirjaa täytit ennen kuin lopetit?

    Millaisia tuntemuksia päiväkirjasi sinussa herätti, jos ne aiheuttivat pelkoa?

    Päivittäinen päiväkirjan pito saa kyllä aikaan sen, että muutaman vuoden kuluttua on oikea hyllyllinen omaa elämää talletettuna, ja sieltä voi löytyä vaikka mitä hauskaa tai koskettavaa, joka oli kirjoitushetkellä aivan sivuasia ja mitätön sellainen.
    Pitäisi keksiä säilytystila omille kirjakasoille...
    Missä sinä säilytät omiasi?

    VastaaPoista
  9. Aaah, tarkoitit montako kappaletta.. noita on viisi kirjaa. Kirjoitan varsin lyhyesti ja käytän runsaasti omia lyhenteitä - siksi kirjoja on noinkin vähän. Tyypillisesti tekstiä on n. sivu per päivä. (Lisäksi kirjat ovat aika paksuja, ne eivät ole oikeita päiväkirjoja).

    Säilytystila on ollut helppo keksiä kun opuksia on noin vähän - ne mahtuvat yhteen kaappiin.

    Noita tuntemuksia on vaikea kuvailla - jossain vaiheessa se oman elämän lukeminen alkoi tuntua pelottavalta, en oikein tiedä miksi. Ehkä elämässä alkoi olemaan toisaalta vakavampia asioita ja toisaalta enemmän arjen rutiineita kuin aiemmin.

    VastaaPoista
  10. Kuulostaa jännältä - olisi mielenkiintoista joskus nähdä jokin sivu! (Toki päiväkirjasi ovat henkilökohtaisia eikä kukaan tule niitä urkkimaan. Kuulostavat vain niin mielenkiintoisen näköisiltä.)

    VastaaPoista
  11. Kyllä mä sulle voin jonkun sivun näyttääkin jos tuut käymään :)

    VastaaPoista
  12. No, ehkä minä selviän ilmankin...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin, kunhan ehdin, joten jos haluat lukea vastauksen (esimerkiksi jos olet kysynyt jotakin), kannattaa tilata tämän merkinnät kommentit sähköpostiin laatikon alla olevasta linkistä!