Etsivä löytää...

25.11.2012

Darwinin hyvinvointiniksejä

Viikon kirjat, as usual.

  • Wendy Northcutt: Darwinin palkinnot 2: Luonnottomia valintoja Ensimmäisen Darwinin palkinnot -kokoelman (jonka arvio tulee jossakin välissä...) tapaan teos esittelee lyhyesti mielettömimpiä palkinnonsaajia ja ehdokkaita Darwin Awards -sivustolta. Kirjoittaja on varsin pätevä esittelemään aihetta esimerkkeineen, sillä Northcutt on myös Darwin Awardsien perustaja ja ylläpitäjä. Hämmennystä ja typertynyttä naurua aiheuttavien geenialtaan puhdistajien lisäksi kirjasta löytyy darwinismin perusteet lyhyesti ja selkeästi selostettuina. Aiheita on myös jaettu teemoittain lukuihin, joten lukija saa mukavan annoksen tietoa ja teoriaa luvun esittelyssä ja pääsee sitten ihmettelemään kanssaihmistensä temppujen kautta tätä luonnonvalintaa in actia. Moittimista teoksesta löytyy lähinnä ensimmäisestä nidoksesta tuttujen tarinoiden osalta; kun lukee teokset peräkkäin, on tympeää kahlata sivukaupalla juuri lukemiaan juttuja uudelleen - varsinkin, kun tarinat ovat usein niin uskomattomia, että ne muistaa hyvin. Kääntäjä oli eri ihminen kuin ensimmäisen teoksen kanssa, ja teksti oli paremmin luettavissa, mutta kovin teknistä. Kokemukseni Darwinin palkittujen kanssa tosin myönnettävästi kärsi siitä, että luin kirjat niin nopeasti ahmien; Northcutt itsekin suosittelee alkupuheessa lukemaan korkeintaan yhden luvun päivässä ja siirtymään rohkeasti toisiin teksteihin, mikäli jokin darwinisti ahdistaa tai aiheuttaa pahoinvointia. Olisi pitänyt kuunnella kirjoittajaa! Tällä kertaa hän todella tietää parhaiten.
  • Irmeli Castrén: Nykynaisen hyvinvointiniksit Castrénin teos tarjoilee laajan valikoiman tietoa ja pikkuvinkkejä lähinnä naispuolisille geenialtaan täyttäjille (joskin en näe mitään syytä, etteikö Y-kromosomilla varustettu henkilökin voisi hyötyä joistakin tiedonjyvistä). Kirjan ohjeet ovat lyhyehköjä ja selkeitä, ja ne on jaettu aihepiireittäin, joten teosta on helppo ja mukava lukea. Useimmat ohjeista ovat lukuisista naistenlehdistä tuttua peruskauraa (esimerkiksi hiusten päivittäisen pesemisen ja keinotekoisen kuivauksen epäterveellisyydestä hiuksille tietävät varmasti jo kaikki), mutta toisaalta on hyvä, että ne on kerätty yksiin kansiin. Maalaisjärjellä pärjännee ilman kirjaakin mainiosti, mutta eipä tämän lukemisesta haittaakaan ole!


Northcuttin kirjan innostuin muuten lukemaan siksi, että näin sen (nimenomaan tässä merkinnässä esitellyn kakkososan) kirjamessuilla erään divarin hyllyssä. Jätin sen kuitenkin ostamatta, sillä vaikka teos oli tuhruinen ja sivuja revittykin, hintaa oli huikeat 12 euroa. Päivittelimme asiaa kaverini kanssa ja totesin tuimasti etsiväni kirjan kirjastosta.
Onneksi HelMet on olemassa!

Tällä hetkellä lueskelen edelleen 1001 yön tarinoita (enää noin 900 yötä jäljellä, haha), hullun rakkauden selviytymisopasta (plääh) ja Chuck Palahniukin uutuutta Kirottu, joka, kumma kyllä, löytyi kirjaston hyllystä. Oletin sen olevan varattu ainakin vuodeksi eteenpäin. Tähän mennessä en ole kyllä ollut kovin ihastunut teokseen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!
Vastaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin, kunhan ehdin, joten jos haluat lukea vastauksen (esimerkiksi jos olet kysynyt jotakin), kannattaa tilata tämän merkinnät kommentit sähköpostiin laatikon alla olevasta linkistä!