Kirjoista kiinnostuneille ja/tai sarjaan tykästyneille voin kertoa, että vaikka TV-sarja ainakin minun mielestäni on paremmin tehty, kirjat paranevat kirja kirjalta. Liekö Harris saanut harjoitusta ammattiinsa kirjoitellessaan vai mistä on kyse, mutta Club Dead -kirjan kohdalla lähes kaikki ensimmäisessä kirjassa ärsyttäneet asiat olivat jo historiaa. Odotan jo innolla seuraavaa lukukertaa Sookie Stackhousen seurassa; lainasin kirjastosta True Blood Omnibus II:n, jossa on sarjan kirjat numero 4-6.
Sarjaa saa myös suomeksi, jos englanti ei ole vahvuuksiasi tai tuskastuttaa: ensimmäinen osa on nimeltään Veren voima. (Toivoin parempaa nimeä, mutta siitä lisää toisessa merkinnässä!)
Huomasin kuitenkin jälleen erään asian, joka on jo pitemmän aikaa häirinnyt minua.
Verratkaapa näitä kahta kantta. (Ne eivät ole saman kirjan kansia, mutta sarjan kansikuvitus on yhtenäistä.)
Kansi no. 1:
![]() |
(kuva täältä) |
Kansi no. 2:
![]() |
(kuva täältä) |
Kannessa on edelleen kirjailijan ja kirjan nimet, sekä maininta suositusta uudesta TV-sarjasta, joka liittyy kirjaan (myyntikikka).
Minua kuitenkin häiritsee suunnattomasti se, että kirjailijan nimi on paljon isommalla fontilla kuin itse teoksen nimi!
Ikään kuin tärkeintä olisi kirjailija eikä se, millainen itse kirja on.
On toki totta, että tunnetut kirjailijat myyvät uusia kirjojaan helposti pelkällä nimellään; fanit näkevät hyllyssä Neil Gaimanin tai Stephen Kingin uutuuden, eivätkä edes välitä, mistä kirja kertoo - pelkkä kirjailija riittää.
Minusta pääpaino pitäisi silti olla itse teoksella, juuri sillä kyseisellä teoksella, jota katselet tai pitelet käsissäsi. Siksi kirjan nimi olisi minusta isoimpana esteettisin valinta kanteen.
Onko esimerkiksi minkään Harry Potterin kannessa J.K. Rowlingin nimeä isommalla fontilla kuin itse teoksen? Ei. Koska vaikka Rowling kirjoittaakin aivan upeasti, pääosassa on kirja(sarja).
Harva kirjailija tekee työtään rahan takia. Vain murto-osa kaikista maailman kirjailijoista tienaa Kingin ja Rowlingin tulojen verran; suurin osa on tyytyväinen jo saadessaan kirjansa myydyksi kustantajalle. Siksi heille tärkeintä ei ole oma nimi mahdollisimman isolla kirjan kannessa, vaan se, että kirja on olemassa. Ja koska kirja itsessään on tärkeä, on sen nimikin usein tärkeä. (Ymmärtääkseni suurin osa kirjoittajista valitsee edelleen itse kirjalleen nimen.)
Tämä on toki loppupeleissä aivan mitättömän pieni sivuseikka, mutta... tulipahan taas ihmeteltyä maailman menoa.
Määrittääkö kirjailija vaiko teoksen sisältö sen, luetko teoksen? Jos kirjoittaja on sellainen, jonka teoksia olet lukenut jo monta?
Jos esimerkiksi erään suosikkikirjailijasi uusin teos käsittelee aihetta, joka ei kertakaikkiaan kiinnosta sinua pätkääkään, luetko teoksen silti kirjoittajan takia?
miksei täs oo tageja?
VastaaPoistayleensä sitkeesti luotan mun lempikirjailijoihin, mut en muista ku itkosen ja tolkienin kohdalla törmänneeni epäkiinnostavaan aiheeseen... tolkien toki ei oo ees ihan top-lemppareita, nii että sitä ei kai edes lasketa. itkosen myöhempien aikojen pyhiä yritin lukea mutta luin sitä yhtä projektia varten taustalukemiseks nii että sitte aika loppu ja en ollu siitä riittävän kiinnostunu. jätin sen siis kesken =( mutta aion lukea sen vielä joskus! en vaan sillon ehtiny keskittyä siihen yhtään niin paljon ku se ois vaatinu.
En keksinyt mitään sopivia tageja; saa ehdottaa, jos tulee mieleen!
VastaaPoistaJoskus tulee vastaan tuollaisia, että vaikka kuinka pitää kirjoittajasta, tekstiä ei saa alas - ainakaan kauhean nopeasti. Itselle ainakin joku deadline saa lukemisen vielä tahmeammaksi... Tsemppiä lukemiseen, kyllä sinä vielä joskus sen selätät!
Itse myös yleensä luotan vain lempikirjailijoihini, ehkäpä vähän liikaakin koska minulla ei nykyään juuri ole lukemista (olen kuluttanut lempikirjailijani loppuun). Mutta uuden kirjailijan kohtaaminen on tällaiselle satunnaislukijalle iso juttu - on vaikea uskaltaa avata uuden kirjailijan kirjan sivut. On paljon helpompaa vaikka lukea useampaan kertaan jo lukemansa opukset.
VastaaPoistaPitäisi löytää suosittelijoita jotka tuntisivat makuni ja osaisivat suositella minulle passeleita kirjoja :)
Mikä uuden kirjan avaamisessa on vaikeata, Ilkka? Jos jaat ajatuksiasi, niin kenties voimme auttaa - suurin osa lukijoista kuitenkin lukee rohkeasti ja mielellään erilaisia teoksia kirjailijasta sen enempää välittämättä!
VastaaPoistaJotenkin on turvallisempaa lukea tutun kirjailijan teoksia kuin ottaa työn alle uusi. Uudessa kirjailijassa pitää päästä sisälle tyyliin ja vasta sitten tietää tykkääkö kirjasta vai osoittautuiko kirja virheeksi.
VastaaPoistaEhkä vielä olennaisempi on se, että en tiedä miten etsisin itseäni kiinnostavia kirjoja. Olen yrittänyt kirjastossa katsoa genren mukaan mutta sekin tuntuu vaikealle. Pitäisi löytää netistä paikka, jossa voisi keskustella samanhenkisten lukijoiden kanssa kirjoista ja sitä kautta saisi vinkkejä uusiin lukukokemuksiin.
Ja olen tosiaan vähän rajoittunut - scifi on minun juttuni :D
En itse ole lukenut kovinkaan paljon sci-fiä, kun se ei oikein innosta aina, mutta tässä muutama, joista olen pitänyt:
VastaaPoista*Kävelyä lasilla
*Linnunradan käsikirja liftareille -sarja
*The Day of the Triffids
*Matka maan keskipisteeseen
Ja varmasti internetistä löytyy keskustelupalstoja, jotka ovat keskittyneet kyseisen genren käsittelyyn - rohkeasti etsimään vain, jos kiinnostaa!
Elinalle vielä: nyt on yksi tagi, jee! Unohdan aina tuon kuva-tagin.
VastaaPoistaWoo, kaksi tagia! Kirjailijan nimi on tämän merkinnän puitteissa taustatietoa :D
VastaaPoista