- Sir Arthur Conan Doylen Sherlock Holmesit
- J.K. Rowlingin Harry Potterit
- Sylvia Plathin Under the Bell Jar (ja hänen runonsa)
- F. Scott Fitzgeraldin Tender is the Night
- Susanna Kaysenin Girl, Interrupted
- ja William Shakespearen Hamlet
Susanna Kaysenin omaelämäkerralliseen tilannenovellikokoelmaa muistuttavaan teokseen tutustuin samannimisen elokuvan (Suomessa Vuosi nuoruudestani) kautta, mutta rakastuin heti. Löysin itseni monesta Susannan tilanteesta ja tunteesta, ja sainkin hieman myöhemmin saman diagnoosin kuin Susanna. Siksi teos on nykyään minulle kuin eräänlainen epävakaan persoonallisuushäiriön raamattu ja tungen sitä aina ensimmäiseksi esille, kun koetan selittää ihmisille, millainen se taudinkuva on konkreettisesti.
Plathin teoksiin tutustuin Kaysenin kautta, ja voin vain kiittää häntä tästä; Plath kirjoittaa uskomattoman todentuntuisesti psykiatrisesta hoidosta ja päätä vaivaavista pulmista sekä joissakin runoissaan että varsinkin Under the Bell Jar -romaanissa (suomennettuna löytyy nimellä Lasikellon alla). Jokainen psykiatrisessa hoidossa ollut löytänee ainakin jotakin samastuttavaa Esther Greenwoodin tarinasta, joka muuten on Plathin omaa nuoruutta hyvin vahvasti peilaava.
Fitzgeraldin kirjan (jonka löytää suomeksi nimellä Yö on hellä) sain lahjaksi ilakoivilta lukiotovereilta heidän törmättyään siihen kirjamessuilla, he kun innostuivat takakannen luettuaan hihkumaan heti nimeäni. Kirja kertoo nuoresta psykiatrista, joka on mennyt naimisiin rikkaan potilaansa kanssa, mutta ajautuu suhteeseen nuoren näyttelijättären kanssa (tämäkin teos on omaelämäkerrallinen! ei tosin niin suuresti kuin Plath ja Kaysen). Epäröin hieman lukea teosta tämän anekdootin kuultuani, mutta kuten Kaysenin ja Plathin kanssa, löysin itseni niin monesta kohdasta ja hahmosta pitkin poikin kirjaa ja ihastuin täysin Fitzgeraldin kirjoitustyyliin, että kiittelen yhä edelleen vuolaasti kirjan ostaneita tyttöjä. Teos on ehkä hieman vaikeasti lähestyttävä, jollei ole samankaltaisia kokemuksia tai ole jo tutustunut Fitzgeraldin tuotantoon esimerkiksi The Great Gatsbyn (eli Kultahatun) kaltaisten teosten kautta, mutta... Tender is the Night on silti silkkaa ihanuutta.
Harry Potterit ovat kuitenkin jotakin ihan omaa luokkaansa. Vaikka rakastan kaikkia yllämainittuja, Harry Potter -sarjan parissa minulle tulee niin lämmin ja kodikas olo, etten voi sitä edes teille kertoa. Sanat eivät yksinkertaisesti riitä. Kun saan yhden Potterin loppuun, tartun heti seuraavaan; kun sarja on luettu, aloitan alusta uudelleen. Minulla on siis periaatteessa koko ajan kesken ainakin yksi Potter (yleensä kaksi, yksi suomeksi ja yksi englanniksi). En halua, että kodikas olo loppuu; itken, kun kirja loppuu, vaikka se onkin hölmöä seuraavan ollessa hyllyssä odottamassa lukuvuoroaan.
Olen kasvanut samaa vauhtia Harryn kanssa: aloitin kirjojen lukemisen kuukautta ennen 11-vuotispäivääni; Half-Blood Prince ilmestyi täyttäessäni 16, mikä oli Harryn ikä kirjassa; ja Deathly Hallows ilmestyi heti 18-vuotissyntymäpäivieni jälkeen, ja kirjan perusosiohan loppuu myös Harryn ollessa miltei 18. Olen siis aina kokenut olevani osa Harryn maailmaa ja hänen ikäseuruettaan, ja siitä on syntynyt luja rakastava side teoksiin ja niiden sisältämään värikkääseen maailmaan. Olen kokenut olevani osa Albuksen kaartia ja Harryn ystäväpiiriä, eivätkä Potterit koskaan tule olemaan minulle pelkkä kirja(sarja). En usko, että koskaan tulee päivää, jolloin saadessani yhden Potterin loppuun en enää tartukaan seuraavaan ja laita sitä lukemieni/keskenolevien kirjojen kasaan.
Joitakin siteitä ei vain saa rikottua - enkä minä taida edes haluta rikkoa sitä!
Kuten ehkä jo arvasittekin, tämä on siis se luvattu lempikirjamerkintä. (Minulla on useita muitakin lempikirjoja, mutta yllämainitut ovat ehdottomasti, selkeästi ylitse muiden.)
Kertokaa, jos suinkin viitsitte (ja todella toivon, että viitsitte! tämä on tärkeä aihe. piste.), mikä tai mitkä ovat lempikirjojanne ja miksi - liittyykö teoksiin joitakin muistoja (kuten Leijonakuninkaan tai Basil-hiiren viulunsoiton katselemista videolta tarhaikäisenä, hehe) tai haaveita tai tiettyjä ajatuksia? Luetteko kirjoja uudelleen tietyin väliajoin tai aina silloin tällöin, tai ette koskaan - yksi kerta riittää sitomaan teidät tekstiin? Löytyykö lempikirjojenne listalta mitään yhteisiä tekijöitä, esimerkiksi genre tai kirjoituskieli tai tematiikka?
Jakakaa suosikkinne täällä; kenties me muut saamme upeita vinkkejä uusista lukuelämyksistä!
(Huomaan itse, että ainoastaan Hamletia suosittelen omalta pikku listaltani myös suomenkielisenä - muista pidän paljon enemmän englanniksi, ja Kaysenin teosta ei ole tietääkseni suomennettu lainkaan. Mikäli listaltasi löytyy suomenkielisiä ihanuuksia, tartun niihin heti kun ennätän, eli nyt äkkiä lisää lukemisia Noorikselle!)
![]() |
(kuva täältä) |
Nimetään nyt sitten täältäkin kuusi teosta yli muiden! Yö on hellä, Girl Interrupted ja The Bell Jar ovat myös suosikkieni joukossa, niin kuin Harrytkin omalla tavallaan :)
VastaaPoistaMargaret Atwoodin Sokea surmaaja on mielestäni ehkä nerokkain ikinä kirjoitettu kirja ainakin rakenteensa puolesta. Kyseessä on teos joka saa minut paitsi ekstaasiin myös valtavan epätoivon valtaan koska se herättää kysymyksen siitä miksi itse vaivautuu kirjoittamaan yhtään mitään kun toisilla on kyky luoda jotain niin hienoa. Teos lähtee liikkeelle hitaasti mutta on todellakin sen arvoinen ettei lopeta kesken!
Carlos Ruiz Zafonin Enkelipeli on kirja jonka aloitin vailla suurempia odotuksia tarkoituksenani lukea pari lukua ennen nukkumaanmenoa. Havahduin seuraavan kerran aamulla kahdeksalta siihen että olin lukenut koko teoksen. Elokuvan kaltainen kokemus kaiken kaikkiaan. Teos puhuu paljon kirjoittamisesta, suosittelen vielä enemmän tätä teosta niille jotka kirjoittavat. En ymmärrä ihmisiä joiden maailma ei ole järkkynyt tämän teoksen takia! Loppu on karmivan ihana.
Elizabeth Wurtzelin Prozac Nation on minulle henkilökohtaisin mahdollinen kirja. Oli tavallaan pelottavaa lukea teosta joka kuulosti niin paljon minulta itseltäni. Kaunokirjallisesti kyseessä ei ole mikään ylitse muiden teos mutta minä rakastan sitä.
Henry Paul Rochen Jules ja Jim on elokuvan varjoon jäänyt mestarillinen kirja. Se edustaa ehkä eniten sellaista proosaa jota haluaisin nähdä itseni kirjoittavan. Kappale jonka itse luin oli äitini vanha, mikä toi oman tunnearvonsa lukukokemukselle. Kathe on ehkä kaikista fiktiivisistä henkilöistä minulle merkittävin.
Juhani Ahon Papin rouva on loistava kuvaus suomalaisen naisen sielunkuvasta. Ehdoton klassikko, mielestäni paras Suomesta kirjoitettu suomalaisromaani.
Runotytöt ovat vaikuttaneet kirjoittamiseeni, ihmisuhteisiini, identiteettini ja maailmankuvaani ihan liikaa. Olen poiminut huomaamattani sattumanvaraisia luonteenpiirteitä eri henkilöhahmoilta ja itkenyt varmaan useammin kuin minkään muun kirjan kanssa. Emilian halu kirjoittaa on jotain ihan uskomattoman koskettavaa. Kirjasarjan päätösluvut palauttavat uskoni maailmaan joka ikinen kerta ne lukiessani.
Laitanpa sitten minäkin lempikirjojani tähän :)
VastaaPoista- Taru sormusten herrasta (kirja, EI leffa)
Luin kirjan eka kertaa jo lapsena ja ihastuin siihen heti. Kirjassa miellytti erityisesti se, että se tapahtui täysin keksityssä maailmassa maantieteineen ja hahmoineen. Tarina on sopivalla tavalla realistinen ja sankaritkin ovat inhimillisiä otuksia heikkouksineen - niihin pystyi samaistumaan leikeissä muiden lasten kanssa.
Aikuisiällä olen lukenut kirjan muutamaan kertaan kolmella eri kielellä; joka kielellä kirjassa on omat vivahteensa (näkee hyvin mitä kääntäminen tekee tekstille). Ja kyllä, en tykännyt elokuvasta ollenkaan - se oli liian sotaisa kirjaan verrattuna.
Kirjaan liittyy mukavia muistoja niin lapsuuden leikeistä kuin myös luonnonrauhasta ja mielen tyyneydestä. Sitä tuli elettyä mielikuvituksessaan TSH:n maisemassa.
- Arthur C. Clarke, koko tuotanto
Pidän realistisesta scifistä ja Clarke on sen mestari. Kirjoissa kuvatut asiat ovat luonnontieteellisesti täysin mahdollisia, tekninen tasomme vaan ei vielä mahdollista seikkailuja. Tarinat on sujuvasti kirjoitettu, hyvin kuvaavia (voi muodostaa kuvan mielikuvituksessaan) ja niissä on usein mukavan haikea tunnelma.
Tutustuin Clarken tuotantoon nuorena ja ihastuin heti. Olen sittemmin lueskellut kirjoja uudestaan eri kielillä (treenannut samalla kieltä) ja sitten taas suomeksikin. Myös elokuvan olen katsonut ja se oli varsin hyvä.
Clarken kirjoihin liittyy mukavia haaveita siitä, että maailma sotimisen sijaan suuntaisi voimavaransa uusien hyödyllisten asioiden keksimiseen. Lisäksi kirjat antavat kivan ikkunan siihen, mitä avaruudessa oikeasti voi olla.
- monet muut realistiset scifikirjat
Samoin perustein kuin Clarken tuotanto maailmasta löytyy lukuisa joukko hyviä realistisen scifin kirjoja joista pidän (esim. Asimovin, Lemin, Bradburyn jne. tuotanto).
...
Yhtäläisyyksiä lempikirjoillani on paljon; ne kaikki sijoittuvat fantasiamaailmaan tai avaruuteen ja kertomukset ovat selkeästi fiktiota (eivät realistisia nykypäivän maailmassa). Opuksissa on myös haikea tunnelma ja hyvin usein loppuratkaisut ovat epätyypillisiä ja odottamattomia.
En listannut tähän tietokirjoja koska oletin kyselyn koskevan nimenomaa kaunokirjallisuutta. Mainitsen kuitenkin että tietokirjoissa on valtavaa hajontaa ja että parhaat tietokirjat löytyvät joko 1960-luvulta tai sitten 2000-luvulta :)
Pitäisi lukea tuo Under the Bell Jar. Aloitin sen joskus vuosia sitten, mutta sitten se vain unohtui.
VastaaPoistaMutta tässä hieman listaa lempikirjoistani (ei järjestyksessä):
- André Brink: Hiljaisuuden tuolla puolen
Luin kyseisen kirjan ensimmäisen kerran joskus yläasteen alkupuolella ja rakastuin siihen heti. Erittäin koskettava ja rankka tarina. Nyt siitä on jo useampi vuosi, kun viimeksi luin sen, joten pitäisi kai aloittaa uudestaan.
- Ian McEwan: The Cement Garden
Tämänkin luin joskus yläasteella ja toisen kerran vasta n. vuosi sitten. Rakastan kirjoitustyyliä ja tarinan synkkyyttä. Kirja on vain niin erilainen valtavirtaan verrattuna. Tiedän, että Atonomentia on paljon hehkutettu mutta itse pidin tästä paljon enemmän.
- Christopher Rice: A Density of Souls
Tämän olen monesti nimennyt lempikirjakseni. Vasta nyt hieman vanhempana rupean oikeasti huomaamaan, että se on hieman naivisti ja ylitunteellisesti kirjoitettu mutta en silti voi olla pitämättä siitä. Tartun siihen aina uudestaan ja uudestaan. Ja edelleenkin tämä on lempikirjani kyseisen kirjailijan tuotannosta.
- J.K. Rowling: Harry Potterit
Etköhän sinä jo sanonut kaiken tarpeellisen.
- Agatha Christien teokset
Poirot! Rakkautta. Ja Kymmenen pientä neekeripoikaa myös.
Ehkä jätän tämän tähän, sillä muuten lista jatkuisi loputtomiin.
Oijoi mikä määrä rivejä! Olette ihania, kiitos jaksamisesta. Kirjoitan jokaiselle oman erillisen kommentin niin ei mene sekaisin ja saatte kaikki jonkinlaisen vastauksen.
VastaaPoistaTämä ensimmäinen on siis Klinakimdanielalle:
Olen aivan ihastunut siitä, kuinka monta tuttua kirjaa tai ainakin kirjoittajaa listaltasi löytyy! Vaikka kaikki eivät yllä lempikirjoikseni/-kirjoittajikseni, ovat varmaan kaikki mainitsemasi teokset lukulistallani. Saanko udella, onko ensimmäisessä neljässä lempiteoksessasi niinsanottuja pelottavia kohtia eli kauhuelementtejä? Haluaisin lukea kaikki, mutta pienikin kauhu vetää minut aivan hervottomaksi...
Ihana myös kuulla, kuinka paljon pidit Ahon teoksesta! Juha saa yleensä kaiken kunnian, eikä Juhassa mitään vikaa ole, mutta Papin tytär ja Papin rouvat ovat mielestäni aivan yhtä hyviä. (Me luimme sekä Juhan että Papin tyttären IB:llä.)
Runotytöt ovat myös aivan uskomattoman ihania. Itsellekin tuli itku monessa kohtaa.
Kiitos vielä, että jaksoit kirjoittaa noin pitkän ja kunnollisen kommentin! Ilahduin kovasti :)
Ilkalle:
VastaaPoistaKiitos myös sinulle pitkästä ja yksityiskohtaisesta vastauksestasi! Kirjasi kuulostavat mielenkiintoisilta, pitänee joskus lukea jokin niistä (TSH:n onneksi olen lukenut, etten ollut ihan kysymysmerkkinä lukiessani kommenttiasi)!
Ja totta kai myös tietokirjoista saa puhua, yhtä lailla nekin ovat kirjoja, joita me luemme ja joista voi pitää. Olet tervetullut kirjoittamaan lisää lempitietokirjoistasi, jos sinulle sellaisia on.
Marialle:
VastaaPoistaPidin kaikista mainitsemistasi teoksista (en siis ole lukenut kaikkia, mutta tiedän, että ne ovat hyviä); varsinkin Poirot'n ja Potterin kohdalla miltei hihkuin. Sinulla on selvästi todella hyvä maku kirjoissa! Jos joskus innostut ja jaksat, niin kerro ihmeessä lisää suosikkejasi, ei niitä ole koskaan liikaa.
Ja minun mielestäni ei haittaa lainkaan, vaikka lempikirja olisikin hieman naiivi tai ylitunteellinen tai hieman kömpelösti kirjoitettu tai mitä tahansa - sehän on se tunne, jonka juuri SINÄ lukijana saat lukiessasi sitä, joka merkitsee. Jos kirja riittää ihastuttamaan puutteistaan huolimatta, sen täytyy olla hyvä kirja!
Inspiroit mua tekee kanssa lempikirjapostauksen niinpä en tähän rupee tarinoimaan :) Saanko linkkiä sun blogia vai onko tää julkinen mutta salainen?
VastaaPoistaSaat linkittää, toki, ja toivoisin että linkittäisit omat "vastauksesi" tänne takaisin, että kiinnostuneet voivat lukaista!
VastaaPoista