Etsivä löytää...

12.11.2010

Missä muusani on

Eli inspiraatiosta ja motivaatiosta on edelleen puhe, kuten edellisessä merkinnässä uhkailin.

NaNoWriMo liittyi merkinnän aloitusaiheisiin eli juuri motivaatioon ja inspiraatioon (tai niiden tuskastuttavaan puutteeseen) siksi, että olisin mielelläni kuullut NaNoWriMoon osallistuvilta tai sen aiemmin kokeneilta lukijoilta, millaista on, kun tekstiä ei vain synny.
Vai kykenettekö te kirjoittamaan silloinkin, kun "ei vaan yhtään huvita"?

Toki normaalielämän kirjoitustilanteissa voi usein antaa tekstin olla ja odottaa parempaa hetkeä, mutta deadlinen lähellä ainakin itse vain tuskastun yhä enemmän ja enemmän, jos tekstiä ei tule vaikka kuinka pusertaisi. NaNoWriMoa en ole kokeillut, joten en voi jakaa kauhutarinoita tuosta aiheesta teille, mutta muistan elävästi lukioajoilta ne viimeisen yön tsemppaukset, kun aamuviideltä sai vihdoin printattua esseen useiden tuntien pään näppäimistöön hakkaamisen jälkeen. Se ilo ja riemu, että tekstin oli saanut ulos sen kovista vastusteluista huolimatta, oli suurempi kuin väsymys, joka painoi silmäluomia aamukahdeksalta koululla.

NaNoWriMossa minua kai huolettaa eniten juuri se, että jos ei jonakin päivänä kirjoita, pitäisi seuraavana päivänä periaatteessa kirjoittaa tuplamäärä sanoja, jotta deadlinen täyttyessä olisi se 50 000 sanaa kirjoitettuna. Minun pääparkani ei kestäisi sellaista painetta ja "pakkoa" saada joka päivä yli tuhat sanaa ulos. Viitaten edelliseen merkintään, en ole kuin Sylvia Plath ja nimettömäksi jääneet kirjailija ja postimies.

Kun nyt kirjoitan, saan kirjoittaa silloin kun minusta tuntuu siltä. Kun minulla on motivaatiota kirjoittaa. Kun minua inspiroi jokin. (Ja jos ei ole motivaatiota ja muusa kuorsaa ullakolla, se ei haittaa - ehkä huomenna on eri tilanne. Tänään voin vaikka lukea, jos kerran kirjoittaminen ei suju sutjakkaasti.)

Mikä sitten motivoi kirjoittamaan? Mikä herättää muusan?

Minulle ainakin se, että saan puhua projektistani (on se sitten tämä blogi tai vaikkapa työn alla oleva "kirjani") ystäville ja tutuille, on hyvin tärkeää. Mitä enemmän innostun selittämään esimerkiksi juonikuviota ja lukijalle jättämiäni kerronnallisia aukkoja ja mitä enemmän ystäväni reagoi positiivisesti tai jopa innostuneesti kertomaani, sitä suurempi on myös haluni päästä koneen tai paperin ääreen suoltamaan sanoja ulos. Saatan käydä kahvilla kaverin kanssa, kertoa hänelle suurpiirteisesti mitä kirjaan tulee, ja hänen myönteisen reaktionsa takia istun kotimatkan nenä bussin ikkunassa kiinni ja "kirjoitan" tekstiä auki päässäni. Mietin sanavalintoja ja tekstin rytmiä, lukijan näkökulmaa kertojan näkökulmaan verrattuna, tai vaikka pieniä yksittäisiä kohtauksia tarinasta auki.

Eräs toinen hyväksi koettu keino saada muusa aktiiviseksi on pelata jotakin hyvin vähän suoranaista aivotoimintaa vaativaa tietokonepeliä. Juoniskeemoja ja hahmoviritelmiä voi rauhassa pyöritellä harmaissa aivosoluissa samalla, kun pamauttelee timantteja mäsäksi tai syöttää sammakoille kärpäsiä. Omia suosikkejani ovat, kuten ehkä jo arvasitte, Bejeweled 2 ja Pocket Frogs - molempien äärellä on syntynyt tuhansia rivejä tekstiä. Hyvää tekstiä? Siitä voi olla montaa mieltä - joskus on, joskus ei... Toisinaan tärkeintä on kuitenkin vain saada tekstiä ulos (jos deadline ei pureskele jo takapuoltasi); sitä voi muokata rauhassa myöhemmin. Eräs proosakirjallisuuden kirjoittamisen tunnetuimmista ohjeista on vain kirjoittaa; muokkaus, korjailu ja viimeistely tapahtuu vasta myöhemmin. Mitään ei voi korjata ja parannella, jos tekstiä ei ole lainkaan olemassa!

Tietenkin on myös tärkeätä kokea olonsa hyväksi kirjoittaessaan. Jos potee päänsärkyä tai on sairas tai esimerkiksi vieraassa ympäristössä, ei luultavasti kykene tuottamaan samanlaista tekstiä kuin normioloissa. Keskittymiskyky herpaantuu, ja siitä puolestaan seuraa turhautumista ja vaivaantumista, ja siitä on hyvin hankala päästä loppuun asti.
Itse en pysty edes päivittämään tätä blogia muilta kuin omalta koneeltani, koska en ole tottunut muiden koneiden näppäimistöihin ja se ärsyttää suunnattomasti ja vie kaiken huomioni. Ei tämä teksti varmasti ole nytkään täydellistä, mutta on se piirun verran parempaa kuin jos murahtelisin näppäimistölle puolet kirjoitusajasta...
Tämän vuoksi yleensä ollessani tilanteessa tai paikassa, jossa kirjoittaminen ei syystä tai toisesta onnistu, suunnittelen päässäni kirjoitustöihin liittyviä asioita, jotta niitä ei tarvitse pohtia enää kirjoittamisen ollessa taas mahdollista.

Bussissa haaveilu on aina hauskaa! Kuinka tunnelmallista onkaan talven pimeässä, iltapäivän ruuhkassa köröttelevän bussin kyydissä, kun antaa ajatusten lentää. Tänään tuumailin kirjaseni henkilöhahmojen suhteita ja suhtautumisia toisiinsa.

Mitä sinä touhuat julkisissa liikennevälineissä? Luetko, haaveiletko, teetkö kenties töitä?


Muistuttaisin myös, että tässä merkinnässä olevaan triviakysymykseen ei ole saatu vastausta... Mikäli kukaan ei osaa tai jaksa vastata tässä lähipäivinä, kerron seuraavassa merkinnässä vastauksen. (Tiedän, että monia asia tuskin äärettömän paljon kiinnostaa, mutta toivon, että huomioitte ainakin vastauksen, sillä kirja on kaunis klassikko ja suosittelen siihen tutustumista. Pysykää siis kuulolla!)

12 kommenttia:

  1. Julkisissa liikennevälineissä asia riippuu matkan pituudesta:

    Lyhyillä matkoilla (5-20min) usein luen aikakausilehtiä tai käyn facebookissa. Toisinaan en tee mitään.

    Pitkillä matkoilla (3-4 tuntia) nojaudun usein junan ikkunaan katsoen maisemia ja annan ajatusteni virrata vapaasti - eräänlaista rentoutumista. Samaa teen ollessani luonnon helmassa. Tästä saatu inspiraatio puhkeaa kukkaan sitten määränpäässä.

    Luovassa prosessissa pakottaminen on hyvin hankalaa. Pakottamalla kyllä syntyy tekstiä mutta sen laatu ei välttämättä ole hääviä. Vapaasti tuotettuna teksti syntyy hitaammin mutta on laadultaan parempaa.

    VastaaPoista
  2. Olen aivan samaa mieltä viimeisen kappaleen suhteen - luvallasi kopioin tekstin seuraavaan merkintään esille...? (Totta kai myös ilmoitan, että se on sinun kommentistasi.)

    VastaaPoista
  3. Kopioi vapaasti vaan. Ideoiden vaihtoa vartenhan tämä blogi on :)

    VastaaPoista
  4. No en ihan kuvailisi tuolla tavalla tätä blogia, vaikka tuo sivtuotteena tässä tuleekin, mutta kiitos kuitenkin! :)

    VastaaPoista
  5. Vierastan tekstin tuottamista suurilla sanamäärillä (NaNoWriMo). Suuren tekstimassan tuottaminen on helppoa mutta sisältö on helposti keskinkertaista höttöä.

    Arvostan teoksia, joissa lukijaa puhutellaan sujuvalla tekstillä, taidokkain sanakääntein ja hiljaisuuden hyväksikäyttämisellä. Mikään ei ole niin palkitsevaa kuin nokkela, moniulotteinen ja hiljaisuutta sisältävä lause tai kappale. Tällaisen tekstin tuottaminen ei ole mahdollista suurten sanamäärien suorituspaineessa.

    Jean Sibelius haki inspiraationsa Euroopan suurien kaupunkien kultturipiireissä mutta varsinaisen sävellystyön hän teki maaseudun rauhassa Ainolassa. Radiohaastattelussa hän sanoi että "...pitää elää metsässä taikka suuressa kaupungissa. Mutta täällä Ainolassa tämä hiljaisuus puhuu."

    Itse allekirjoitan Sibeliuksen ajatukset ja käytän niitä omassa luomistyössäni.

    Luomisprosessi ja kirjoitustyyli ovat hyvin henkilökohtaisia asioita - kullekin sopii erilainen tyyli. Olisikin mukava kuulla blogin pitäjän ja lukijoiden ajatuksia (vaikka ihan lyhyestikin) näistä asioista!

    VastaaPoista
  6. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että suorituspaineen alaisena tekstin laatu helposti kärsii, MUTTA eroan kannastasi tämän suhteen: "Arvostan teoksia, joissa lukijaa puhutellaan sujuvalla tekstillä, taidokkain sanakääntein ja hiljaisuuden hyväksikäyttämisellä. Mikään ei ole niin palkitsevaa kuin nokkela, moniulotteinen ja hiljaisuutta sisältävä lause tai kappale. Tällaisen tekstin tuottaminen ei ole mahdollista suurten sanamäärien suorituspaineessa."

    Mielestäni lahjakas kirjoittaja pystyy tuottamaan laadukasta jälkeä suorituspaineidenkin alaisena.

    Kuten sanot, jokaisella on oma erityinen tyylinsä - joillekin paineiden alla kirjoitus on juuri se, joka sysää muusan liikkeelle ja synnyttää sivukaupalla hyvää tekstiä. Toisille deadline taas on niskan päällä hönkivä mörkö, joka pilaa viimeisetkin mahdollisuudet saada sanoja paperille. Monet taas häälyvät näiden ääripäiden välillä.

    Meitä on moneen junaan, kuten mielipiteitä ja luomistyylejäkin. Kiitos, että jaoit omasi kanssamme!

    VastaaPoista
  7. "Mielestäni lahjakas kirjoittaja pystyy tuottamaan laadukasta jälkeä suorituspaineidenkin alaisena."

    Tarkoitinkin SUURTEN SANAMÄÄRIEN painetta, jolloin ei jää aikaa/tilaa tehdä kuvaamaani tekstiä. Dead line-paineiden alla on kyllä mahdollista tuottaa hyvää tekstiä :)

    VastaaPoista
  8. Ja minä tarkoitin myös suurten sanamäärien aiheuttamaa painetta. Lahjakkuus tulee esiin silloinkin, kun "ei jää aikaa/tilaa" kirjoittaa kuvaamasi kaltaista tekstiä. Ja jos tarkkoja ollaan, NaNoWriMon suorittamiseen vaaditaan vain ~1 667 sanaa päivässä, mikä ei tuotteliaalle kirjoittajalle tuottane suuria vaikeuksia.
    Neljän tuhannen sanan akateemisen esseen pääosin yhdessä yössä kokoon kirjoittaneena voin vakuuttaa, että tekniseltä puolelta katsoen asia onnistuu.

    Mielestäni ja kokemusteni perusteella aito lahjakkuus osaa tuottaa kaunista luettavaa myös suurten sanamäärien ja deadlinen kanssa työskennellessään. Pitää vain osata automaattisesti muotoilla sanansa esteettisesti ja vivahteikkaasti eikä jäädä miettimään niitä päiväkausiksi, niin kuin hitaan laatutekstin kirjoittamisprosessissa usein toimitaan.

    Eri asia on tietenkin, kuinka moni esimerkiksi NaNoWriMoon osallistujista on aidosti lahjakas ja taitava kirjoittaja.

    VastaaPoista
  9. Bussimatkoilla on ihana haaveilla. Junamatkoilla taas on luonnollisempaa tehä Metron ristikoita (n. 15min. per ristikko). Musiikkia on kiva olla, niin kovalla että tärykalvot nimensä mukaisesti tärisee, mut bussiin se ei välttämättä sovi. Bussi on kylmää ikkunaa otsalla, heilumista, tuttuja reittejä ja nostalgiaa.

    VastaaPoista
  10. Bussit ovat kyllä ihan oma paikkansa; tykkään "bussitouhuistasi". Etenkin heilumisesta :D

    VastaaPoista
  11. :DDDDDDDD jouduin hetken aikaa miettimään että mitä vitun heilumista, mut nii katoku bussi liikkuu iha eri tavalla ku juna! :'D minä en siis heilu... yleensä... toivottavasti...

    jajuu ps toki linkitän tänne sitte ku saan sen postauksen tehtyä :>!

    VastaaPoista
  12. No mutta itse ensin käytit sanaa heiluminen! :D

    Ja jesh, muista linkittää - odotan innolla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin, kunhan ehdin, joten jos haluat lukea vastauksen (esimerkiksi jos olet kysynyt jotakin), kannattaa tilata tämän merkinnät kommentit sähköpostiin laatikon alla olevasta linkistä!