Etsivä löytää...

4.8.2011

No hohhoijaa...

Kävimme eilen isäni kanssa ajelemassa Loviisaan, josta ei kulkenut lauttaa Svartholman linnoitukseen, joten ajoimmekin sitten Strömforsin ruukkialueelle. Kaunista seutua, ainakin näin kesällä. Käsityöpajat olivat samankaltaisia kuin Fiskarsin alueellakin, mutta arvatkaapa mitä löysimme pienestä latokirpputorimyymälästä?

Tietosanakirjasarjan vuodelta 1948. Se on nähtävästi suunnattu ylioppilaille tai senkaltaisille opiskelijoille, sillä volyymi yksi oli alaotsikoitu nimellä Jatko-opintoja yleistieteellisesti katsoen.

Selailin teoksia jo hieman (luen ne kokonaan myöhemmin), ja ainakin algebran, englanninkielen ja kemian ja fysiikan osastot olivat vanhanaikaisuudessaan suloisen hupaisia.

Koko seitsemänosainen sarja maksoi vain 10e. Maltan tuskin odottaa, että pääsen päivittelemään tietojani ja oppimaan uutta. Ja ehkä ihan vähän ihastelemaan vanhoja kirjoja noin muuten vain.


Kävimme myös kirjastossa. Arvanette jo, miten minun kävi... Heti alakertaan pomppiessani näin syrjäsilmällä eräässä hyllyssä nimen Agatha Christie, ja se tarttuikin kainaloon. Hylly oli onnekseni poistohylly, kaikki kirjat 50 senttiä kappale, joten omistan nyt kirjan Helmeilevä kuolema. (Aivan mahtava nimi, ja englanniksi vielä parempi - Sparkling Cyanide. Hykertelen innosta.)

Kuplivan kuolonjuoman lisäksi nappasin lainahyllyistä itselleni vielä lisää lukemista, koska edellisissä kahdessatoista ei nähtävästi ollut tarpeeksi... Yhden teoksen sentään jätin hyllyyn, vaikka se lukulistallani onkin, sillä se vaikutti yöunet syövältä tarinalta, ja sitä ei stressaantunut kehoni juuri nyt kaipaa.

Harvinaista kyllä käytin siis järkeäni kirjastossa. Stop the presses!


Kaiken lukemisen ohella minun pitäisi siivoilla huonettani, mikä on mielenkiintoinen urakka, sillä jokaisen lattialla lojuvan vaatteen alta tuntuu löytyvän pino sivuun siirrettyjä kirjoja. Saunalahden mainosta mukaillen olenkin monta kertaa huokaissut, "Mistä näitä kirjoja oikein tulee?!"
Välillä tuntuu, että ne sikiävät siellä itsekseen pimeyden turvin, tai kloonailevat toisiaan. Ainakin Jane Austenin Pride and Prejudice ja F. Scott Fitzgeraldin Tender is the Night -teoksia tuntuu olevan useampi kuin yksi kappale...

Joululahjalistaongelmat on kuitenkin helposti ratkaistu: kirjahyllyjä, kirjahyllyjä ja ehkä vielä yksi kirjahylly.


Muistakaa: asiat ovat ongelmia vain, jos annatte niiden olla ongelmia.

12 kommenttia:

  1. Hei mulla on toi Christie suomeks ja englanniks! Oon kai lukenu sen joskus yläasteella mutten muista siitä mitään...

    VastaaPoista
  2. No tässähän on sitten oiva tekosyy lukea se uudelleen!

    Tosiaan hurmaannuin tuohon englanninkieliseen nimeen aivan täysin, hehe.

    VastaaPoista
  3. Hei!

    Oletko sattumoisin lukenut kirjasarjaa A Song of Ice and Fire, kirjoittajana George R. R. Martin?

    Kirjasarjan 1. osa Game of Thrones tulee sarjana Canal+ Series kanavalta ja minä jäin koukkuun. Kirjoja en ole lukenut, kuuluvat fantasiakirjoihin.

    Hieno sarja! Kirjailijan mukaan ohjelman 1. kausi (Game of Thrones) pysyy uskollisena kirjalle.

    VastaaPoista
  4. Hei!

    En ole lukenut kyseistä sarjaa, mutta olen kuullut siitä paljon kehuja (kuten myös televisiosarjasta). Kaikkein kriittisimmätkin tuntemani ihmiset kehuvat molempia sarjoja melko varauksetta, joten sarjat ovat varmasti koukkuuntumisen arvoisia.

    Olen myös kuullut, että HBO tekee koko kirjasarjan verran televisiosarjaa ja, mikä parasta, pitää televisiosarjan mahdollisimman uskollisena kirjoille.

    Jos pidät televisiosarjasta, kannattaa varmasti kokeilla myös kirjoja!
    Ja jos luet kirjat tai ainakin muutaman, kerro ihmeessä minulle, mitä pidit niistä - kenties minäkin innostun lukemaan ne!

    Kiitos kommentistasi ja kirjoittele lisää, jos vain siltä tuntuu! On mukava saada uusilta lukijoilta viestejä.

    VastaaPoista
  5. Vanhoja tietosanakirjoja lukemalla oppii kaikkea vanhaa. Kirjojen tyyli on ihastuttavan vanhaa. Laita sitten kirja-arviot blogiisi kun luet opukset :)

    Reissustanne olisi voinut olla muutama lause enemmänkin, onhan matkailu kesäisessä Suomessa kivaa. Kyllä kirjallisuusblogiin mahtuu ripaus oheistoimintaakin...

    VastaaPoista
  6. Totta kai kirjotan arviot, kunhan sinne pääsen. Tässä voi mennä vähän aikaa kylläkin... (15 kirjaston kirjaa odottaa tuossa vieressä huomiotani.)
    Vanhat kirjat ylipäätään ovat aivan hurmaavia: se vanhan paperin tuntu ja tuoksu, vanhoillinen kielenkäyttö ja sanavalinnat... Saapa nähdä, millaista mullistavaa tietoa esimerkiksi tietokirjasarjan fysiikan osio sisältää! Atomipommeista ei taida ainakaan paljoa löytyä vielä sieltä...

    Hyvä kuulla, etten ainakaan liikaa poikennut aiheesta matkailusta kertoessani. Olen koettanut pitäytyä asiassa, mutta lievä poikkeilu sallittaneen tulevaisuudessa.

    VastaaPoista
  7. Meidän mökillämme (talo isoisoisäni rakennuttama) on joitain vanhoja koulukirjoja ja tietosanakirjoja jopa yli sadan vuoden takaa. On ihan mielenkiintoista selata isoisoäitini luonnontieteiden oppikirjaa 1800- ja 1900-luvun vaihteesta. Se on nimittäin kirjoitettu hyvin uskonnollisesta näkökulmasta. Ensi kerralla, kun olen mökillä, pitääkin lukea noita kirjoja ihan kunnolla, etteivät ne ehdi haperoitua liikaa.

    Meille on myös eksynyt joitain kirjoja useampi kappale, mutta sen vastapainoksi kirjoja on myös hävinnyt. Olenko ikinä kertonut siitä, kun sekä TSH, Hobitti että Silmarillion katosivat? Se tapahtui noin kaksi vuotta sitten muuton yhteydessä, eikä niitä ole sen jälkeen löytynyt mistään. Oudointa tässä on se, etteivät kirjat olleet edes samassa kirjahyllyssä vanhassa kämpässämme. Odotan kyllä mielenkiinnolla, mistä ne ilmestyvät jokin päivä.

    VastaaPoista
  8. Voi apua, kuulostaapa upealta! Olen aivan myrkynvihreä kateudesta nyt. Kun luet kirjoja, koeta painaa päähäsi muutama sitaatti ja jaa ne sitten meillekin, jookos?

    Hmm... Ehkä joku kirjastotonttu on ollut kovasti touhuilemassa ja sekoitellut kirjakokoelmiamme! Tuo Tolkienin kirjojen katoamisjuttu hämmästyttää minua edelleen. Yleensä juuri muuton yhteydessä kadonneita asioita löytyy.
    Tässäpä Holmesille ja tovereille hieman aivopurtavaa...

    VastaaPoista
  9. Ah, olisihan minun pitäny muistaa, että sinullekin kerroin tästä mysteeristä. Selitän siitä aina kaikille, jotka jaksavat kuunnella :D Ehkä pitäisi joku päivä mennä varastoon katsomaan, onko sinne sattumoisin päätynyt yksi kirjalaatikko.

    Haluan muuten joskus nähdä tuon ostamasi tietosanakirjasarjan. Itsekin olen joskus istunut vaikka kuinka kauan selailemassa tietokirjoja. Meiltä löytyykin kirjahyllystä melkoinen kasa niin historiaa, eläimiä, kasveja kuin maailman maitakin käsitteleviä teoksia. Ja kaikki ovat tietenkin vähintään 20 vuotta vanhoja, koska harvapa enää nykypäivänä ostaa tietokirjoja. Itse en tosin voisi kuvitellakaan eläväni esimerkiksi ilman nykysuomen sanakirjaa. Himoitsen myös Iso suomen kielioppi -kirjaa, vaikka se löytyykin netistä.

    VastaaPoista
  10. Ei se mitään! Minäkin kerron aina samoja juttuja uudelleen, mikäli ne pyörivät päässäni.
    Voisiko olla, että ne kirjat olisivat varastossa?

    Totta kai saat nähdä tietosanakirjat! Niitä on tosiaan hauska selailla, kuten sanoit, varsinkin nykyään, kun suurin osa ihmisistä hakee tietonsa internetistä. Ei internetissä mitään vikaa ole, minäkin käytän melkein mieluummin Wikipediaa ilmaiseksi kuin ostan kalliita tietokirjasarjoja, jotka lisäksi vievät paljon tilaa... mutta on niissä kirjoissa kuitenkin se oma vänkä fiiliksensä. Varsinkin vanhemmissa, jotka tuntuvat sormen alla ja tuoksuvat kaikille vuosille, joita ovat nähneet.

    Ymmärrän hyvin myös sen, että haluaa jonkin tietokirjan! Itsekin olen monet unettomat yöt selaillut silmät ihmetyksestä suurina Oxford Thesaurus -kirjaani. Kaikki sen sisältämä informaatio varmasti löytyy eetteristäkin, mutta voi että, kuinka upealta tuntuu vain selailla sitä edestakaisin ja imeä itseensä sitä sanapaljoutta.
    Onko Iso suomen kielioppi kallis, vai mikset ole vielä hankkinut sitä?

    VastaaPoista
  11. hintaseuranta.fi ilmoittaa alhaisimmaksi hinnaksi hieman päälle 100 euroa. Kannattaisi siis ehkä etsiä tuo käytettynä.

    VastaaPoista
  12. Oho, onpa kirjalla hintaa! (Sanoo ihminen, joka osti 90e fysiikankirjan ja käytti sitä kolme kertaa koko lukion aikana.)
    Oletko miettinyt pyytää sitä vaikkapa perheeltä yhteisenä joulu- tai syntymäpäivälahjana? Toki käytettynä ostaminen on kelpo tapa saada kirja hieman halvemmalla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin, kunhan ehdin, joten jos haluat lukea vastauksen (esimerkiksi jos olet kysynyt jotakin), kannattaa tilata tämän merkinnät kommentit sähköpostiin laatikon alla olevasta linkistä!