Etsivä löytää...

13.8.2011

Aakkosia.

Tiedättekö, mikä minua ärsyttää?

Oikea vastaus on "aika hiton moni asia", mutta ollakseni tarkempi, minua ärsytti eräs asia suhteettomasti vieraillessani Akateemisessa kirjakaupassa.

Sanon "suhteettomasti", sillä asia on periaatteessa mitättömän pieni, mutta mielestäni silti tarpeeksi huomattava aiheuttamaan ärtymystä.

Etsin hyllystä Sir Arthur Conan Doylen teoksia, eikä niitä löytynyt. Osoitin ystävälleni hämmentyneesti kirjahyllyä ja totesin, että tässä kirjat olisivat, mutta niitä ei ole ainuttakaan. Miten Helsingin suurimmassa kirjakaupassa ei ole Conan Doylen teoksiä hyllyssä?

Ystäväni siirtyi metrin oikealle ja löysi kirjat.

Arvatkaa, missä vika oli.


Kyllä. Minä etsin tyhmänä C-kirjaimen kohdalta (kirjathan ovat tekijän sukunimen mukaan aakkostettuina), kun taas kirjat olivat D-kirjaimen kohdalla.

Vika ei tässä tapauksessa ollut harmittavan häiritsevä, sillä C ja D ovat onneksi vierekkäin, mutta mitä jos Holmesin luoja ei olisikaan Conan Doyle vaan esimerkiksi Conan Xavier?

Ymmärrän myös, ettei jokaikinen kadulla tallaaja tiedä tai välitäkään tietää, että Conan Doyle on kaksiosainen sukunimi, eikä toinen etunimi ja sukunimi -pari, mutta odottaisin Akateemisen kirjakaupan tasoiselta putiikilta asian tietämystä.

Conan on toki nimenä hämäävä, sillä se kohdataan useimmiten etunimenä. Tämän asian olisi kuitenkin voinut tarkistaa helposti ja nopeasti internetistä tai jopa kirjojen takakansiteksteistä tai tekijänoikeustiedoista.


Itse taas hämäännyin Edgar Allan Poen kanssa. Allanhan voisi myös olla toinen etunimi, jättäen sukunimeksi vain Poen, mutta Allan oli Edgarin adoptioperheen sukunimi, joten eikö Edgarinkin sukunimi olisi Allan Poe?

Järkeilyni oli Wikipedian mukaan ihan siedettävää, mutta Poe otti oman sukunimensä takaisin käyttöön otettuaan adoptioperheen Allanin toiseksi etunimekseen.


Eli muistakaa kirjakaupassa: "Conan Doyle, Arthur" ja "Poe, Edgar Allan".

Poe ja Conan Doyle ovat ainoat "kolminimiset" kirjailijat, joita luen paljon, mutta kunnioitettavaan komppaniaan kuuluvat myös muun muuassa Ford Madox Ford, Mario Vargas Llosa ja Gabriel García Márquez.

Ei nimi miestä pahenna.

8 kommenttia:

  1. Jopa mun kirjahyllyssä Holmesit on C:n kohdalla!

    Ootko muuten yrittäny saada lisää lukijoita Bloglovinin tai Blogilistan kautta? =)

    VastaaPoista
  2. Mieleeni tuli, että kenties suurin osa asiakkaista hakee Conan Doylen teoksia D-kirjaimen kohdalta, ja kauppaa haluaa näin helpottaa asiakkaidensa ostoksia, mutta... Ei se silti saisi olla noin.

    En ole kokeillut kumpaakaan - sivustoilla oli niin paljon blogeja, että nolostuin ja luikin pois.
    Viikko sitten täällä oli kova kävijäpiikki, monta kymmentä kävijää päivässä, mutta en yhtään tiedä, mistä moinen johtui.

    VastaaPoista
  3. No totta kai siellä on paljon blogeja, mutta sen takia ihmiset sieltä just ettii uutta luettavaa ku eiks Blogilistalla ainaki voi ettiä niiden hakusanojen mukaan? Luulis että se nimenomaan ois tehokas tapa saada tänne nimenomaan kirjallisuudesta kiinnostuneita lukijoita...

    VastaaPoista
  4. Täytynee kokeilla jossakin välissä.

    VastaaPoista
  5. Enpäs tiennytkään tuota, että kyseisen herran nimi on Conan Doyle, joko tosiaan kuvittelin Conanin olevan toinen etunimi tai sitten en oikeastaan koskaan ollut kiinnittänyt asiaan sen kummempaa huomiota. Mielenkiintoinen oli tuokin Edgar Allan Poe-huomio. Ei ole koskaan tullut ajateltua noita kyseisiä nimiä etu- ja sukuniminä, vaan jotenkin niitä on aina luetellut rimpsuna. Enkä kyllä ole etsinytkään pelkän sukunimen perusteella kirjoja kirjakaupasta, koska yleensä käyn siellä vain vilkuilemassa kirjoja ja ostan, jos jotain sattuu silmään.

    Mutta mielenkiintoisia havaintoja yhtäkaikki, jälleen olen piirun verran sivistyneempi :)

    VastaaPoista
  6. Pikkuhiljaa me kaikki sivistymme! Ei mene päivä hukkaan, kun jotain tällaista "nippelitietoa" painaa pääkoppaansa, heh.

    Eipä noita sukunimiä tule muuten oikeastaan ihmeteltyäkään kuin kenties koulussa esseiden kanssa väkertäessä, tai sitten juuri kuvaamani kaltaisilla kirjaostoksilla, kun hakee jotakin tiettyä teosta tai tekijää.

    Kuten totesin, sekosin itsekin nimissä Poen kanssa (kahden viikon ajan puhuin hänestä Allan Poena), eikä tavallinen keskivertotallustelija taida tietää esimerkiksi Conan Doylea vaan vain Doylen. Eikä asialla sinänsä välttämättä ole suurtakaan merkitystä elämässä - ärsyynnyin vain kirjakaupassa, kun kirjat oli mielestäni aakkostettu päin mäntyjä. Kaipa myyjä olisi auttanut minua, jos olisin ihan hätää kärsien ollut Conan Doylea hakemassa!

    Mutta oppia ikä kaikki!

    VastaaPoista
  7. En tiennytkään että englantilaiset nimet ovat noin vaikeita. Tähän asti en ole kiinnittänyt niihin suurempaa huomiota. Ei ihme jos myyjille tapahtuu virheitä...

    VastaaPoista
  8. Löytyyhän noita hauskoja nimiä vähän joka kielestä, kuten tekstin lopussa mainitsemani kolmikko.

    Ja on toki aivan hyväksyttävää, että inhimillisiä virheitä sattuu - lähinnä tässä ihmettelin sitä, että laadukas kirjakauppa on jättänyt asian tarkistamatta. Kuten yllä totesin, vahinko ei tällä kertaa ollut suuri C- ja D-kirjainten vierekkäisyydestä johtuen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!
Vastaan kaikkiin asiallisiin kommentteihin, kunhan ehdin, joten jos haluat lukea vastauksen (esimerkiksi jos olet kysynyt jotakin), kannattaa tilata tämän merkinnät kommentit sähköpostiin laatikon alla olevasta linkistä!