En yleensäkään pidä syömisestä, jollen joko keskustele samalla ystävän kanssa tai lue kirjaa. Syöminen on mukavaa touhua, mutta tuntuu ajanhaaskuulta ilman ystävää - on se ystävä sitten ihminen tai kirja.
Kyseessä olevat konvehdit ovat vielä niin elegantteja, että tuskin raaskin syödä niitä lainkaan. Niiden kanssa tuntuu siltä, että pitäisi tälläytyä gaala-asuun täydet iltameikit naamassa ja istua kynttilänvalossa lukemassa... niin, mitä?
Ongelmani on siis lyhyesti sanottuna, etten tiedä, onko minulla tarpeeksi hienoa kirjaa suklaideni lukuseuraksi. (Tämäpä vasta klassinen rich white people's problem.)
Mitä kirjaa sinä ehdottaisit? Mikä kirja sinun mielestäsi sopii yläluokkaisten konvehtien seuraksi?
Ainoa, joka itselle tulee tähän "hätään" mieleen, on Shakspeare Libraryni. Mutta ei se suklaa oikein sovi Shakespearen kanssa, vai mitä?
... Tässähän on oiva "syy" mennä tihrustelemaan uutta kirjaa kirjakauppaan! Vaatimuksia kirjalle: kullatut sivujen reunat, vanhanaikainen paperi ja fontti, viktoriaanista goottiromantiikkaa sisältönä...
Ollapa minulla Oscar Wildea lukematta. Siinä olisi suklaan arvoinen mies, jos kukaan.
Suklaan ja kirjojen ystäville muuten tiedoksi, että amerikkalaisella Bridge Brands Chocolatella on Book Lover's Chocolatea myynnissä. (Kuvassa on alareunassa ilmeisesti yhtiön vanha nimi tai jotakin sellaista...?)
Too much to shop, too little money!
Olen jäänyt miettimään viime viikolla kysymääni asiaa pelottavista kirjoista, ja tajusin unohtaneeni lukuhistoriani kannalta merkittävän novellin. Jos tunnette minua yhtään, tiedätte varmasti, etten koskaan jätä kirjaa kesken tai hypi kokoelmissa osien yli. Luen kaiken, minkä aloitankin (siksi Lunar Parkin kanssa olikin niin hervoton tahtojen taisto). jos jokin teos pelottaa, pidän sen lukemisesta taukoa, mutta jatkan varmasti heti, kun rohkenen. Olen viimeksi jättänyt kirjan kesken kahdeksannen luokan syksyllä (ja senkin luin myöhemmin) - jos tätä mainitsemaani hyytävän kauheaa novellia ei lasketa mukaan.
Sen nimi on Kirottu Janet. Luin sen suomeksi koulun kirjastosta lainaamastani R.L. Stevensonin teoskokoelmakirjasta. Nukuin valot päällä valehtelematta melkein puoli vuotta ja portaiden nouseminen illalla yläkertaan mennessä oli silkkaa paniikkia ja kompastelua, ja vieläkin välillä havahdun kamalaan pelkoon ja ahdistukseen tarinan palatessa mieleeni.
Niinpä, kun hieman myöhemmin samana vuonna luin englanninkielistä R.L. Stevensonin töitä sisältävää kirjaani ja vastaan tuli Thrawn Janet... Minä hyppäsin sen yli. Enkä tuntenut kuin pienenpienen pistoksen omassatunnossani (jonka mielestä läksyt voi hyvin jättää tekemättä, mutta lukemattomuus on syntiä).
Toisaalta pelkäsin kolme viikkoa hirveästi myös Harry Potter and the Half-Blood Princen luettuani. Välttelin pitkään suomennoksen lukemista luvun The Cave takia, vain huomatakseni sitten siihen asti päästyäni suomenkielisen painoksen kanssa, että suomennos oli syönyt tekstistä lähes kaiken pelottavan. Kenties Kirotun Janetin kanssa olisi käynyt samoin, mutta en vieläkään halua riskeerata vähäisiä ei-panikoivia hetkiäni sen takia.
Kämmäsin muuten myös viime merkinnässäni sen verran, että ajankohtaisia uutisia olisi löytynyt vielä yksi kappale. Olin jostakin suurenmoisesta aivoituksesta innostuneena arkistoinut sen muistiinpanojeni kryptaan.
Uutinen oli siis, että maaliskuun 25. päivä vietetään Tolkien Reading Daytä. (Tämä oli uutinen minulle, en tiedä josko tämä oli teille kaikille jo vanha juttu.) Päivä tosin oli ehtinyt joka tapauksessa jo mennä, joten ei sillä niin tuskaisan suurta eroa ole, muistinko kirjoittaa siitä viime lauantaina vai vasta nyt. Aina on ensi vuosi!
Toki voi myös kysyä itseltään, pitääkö Tolkienin lukemiseen olla jokin tietty päivä. Joka päivä on lukupäivä! (Kirjat vain vaihtelevat.)